Hva er galt med å jobbe 8-16 og sjeldent helger?

At vi jobber annerledes enn før er et kjent fenomen, spesielt i kunnskapsbedrifter. Mange jobber mer utenfor sine faste kontorlokaler enn tidligere. Men noen av oss jobber best på kontoret og sjeldent utenfor, og det bør ikke være noe galt i det heller.

Arbeidsnarkoman

Bilde lånt av ARKpics på flickr.com

Anita Krohn Traaseth, toppsjef i Hewlett-Packard Norge, kommer inn på tema rundt arbeid utenfor kontoret i sitt blogginnlegg «Tomme kontorer fredag=late nordmenn som jobber mindre?». Her snakker hun blant annet om at mange kan gå tidlig fra kontoret en fredag for å ta en tidlig helg. Betyr det at vi jobber mindre, spør hun? Det hun konkluderer med at det har blitt mer og mer vanlig å jobbe fra der du er når du har tid, om det er på hytta, hjemme, på reise, eller lignende. Ordinær arbeidstid og arbeidssted har begynt å flyte ut.

Etter å ha lest Anitas innlegg begynte tankene å gå til folk jeg kjenner og har kjent. Noen jobber veldig mye, men om det er på grunn av krav man har fra andre, setter til seg selv, arbeidsmengde eller annet vet jeg ikke. Noen personer har derfor alltid har mye overtid, man snakker plutselig om 100-200 timer (eller kanskje mer?), og mulig mer man ikke registrerer. Man jobber sene dager, kvelder, helger, i ferien. Man har «ikke tid» til å ta ut ferie eller avspasere litt. Man er alltid på, alltid tilgjengelig.

Og så har du meg da, en kontorrotte «på gølvet» som markedskonsulent. Jeg har mine oppgaver, anvsar og ting jeg skal gjøre jeg også – men jeg har sjeldent mye overtid og jobber høyst sjeldent på kveldene eller i helgene. Og det er jo fint – helt til du blir sett ned på av de som jobber så mye at de har masse overitd og jobber både kveld og helg. «Hva – har du ikke masse overtid?» «Hva – går du hjem kl. 16.15 på en hverdag og ikke tar med deg laptopen hjem?» (Jeg har vel ikke fått disse kommentarene direkte, men jeg har følt det i blikket). Man blir plutselig sett ned på om man ikke jobber rompa av seg. Men jeg gjør det jeg skal gjøre, og sikkert litt mer enn det. Hvorfor er det galt å levere det man skal på den tiden som er «normal»? Det er da ikke et mål i seg selv å jobbe masse?

Det som Anita er inne på i sitt innlegg og som man kan lese i flere av kommentarene er jo en ny jobbhverdag mange er vant med i dag. Men ikke forvent det av alle andre om det ikke er et krav i jobben til den enkelte. Jeg jobber selvfølgelig lengre dager eller kveld om det er nødvendig, men ellers er jeg som oftest ferdig mellom kl. 16 og 17. Det er en ting at noen lurer på hva du gjør når du går tidlig en fredag. At du jobber fredag kveld, lørdag morgen eller søndag formiddag sender signaler det også, er du sikker på at det er de signalene du vil sende til andre?

Nå er jeg ikke sjef, og det settes nok andre og flere krav til sjefer enn til oss på gølvet. Man har ofte mer ansvar og har mange baller i lufta, men kanskje man skal være flinke til å delegere eller ikke ta på seg for mye jobb om man jobber hele tiden? – Selv om det ikke er på det fysiske kontoret.

Det er jo alltid flere sider av samme sak, og det viktigste er jo alltid at man leverer det man har lovet, gjøre jobben man skal gjøre. Og for mitt vedkommende gjør jeg det som oftest mellom 8-16 mandag til fredag. Så vær så snill og ikke se ned på meg for det.

PS: Jeg har det veldig fint der jeg jobber nå, ingen sjefer som forlanger overtid eller ser ned på meg fordi jeg ikke jobber masse timer for mye. Vil bare poengtere det 🙂

Reklamer

5 tanker på “Hva er galt med å jobbe 8-16 og sjeldent helger?

  1. Det kan virke som om det oppleves som et slags «statussymbol» å kunne si at man jobber masse, og at man aldri drar hjem uten laptopen. Dessverre medfører det at man kommer inn i en vond sirkel, der alle hausser hverandre opp til å jobbe mer og mer. Hurpa tror det er viktig å ha fritid, for da yter man bedre når man faktisk jobber!

    PS. Fint at du ikke opplever at du har det sånn på jobben, da;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s