Barndom i byen

Ofte når diskusjonen rundt barn og oppvekst kommer opp dreier diskusjonen seg inn på bosted. De fleste jeg har diskutert dette med er veldig klar i sin oppfatning om å vokse opp i byen: barn får ikke oppleve naturen, de vet ikke hvor melka og leverposteien kommer fra, det er farlig og man kan ikke være ute alene. Nå skal det sies at de fleste jeg har hatt denne diskusjonen med ikke kommer fra bykjernen selv – og man mener jo ofte at den oppveksten man har hatt selv er best (i de fleste tilfeller).

Jeg er født og oppvokst i Oslo by innenfor ring 3 på Bjølsen – og  jeg ville ikke vært foruten. Mine første to år hadde jeg på Grønland, men siden jeg ikke husker noe av det gjelder det ikke. På Bjølsen er det mange parker, det er bare en 15 min busstur til skogsgrensa den ene veien og havet den andre veien. Jeg (og heller ikke mine foreldre) har vært særlig redd for å være ute alene i nærområdet mitt, selv ikke langs Akerselva på Myraløkka som var min lekeplass. Med fredede besøksgårder i byen har det vært flere gardsbesøk gjennom oppveksten. Og jeg vil spesielt takke Bjølsen Skole som var veldig flinke til å ta oss med på utflukter til skogen, kongsgården, museer og andre opplevelser.

I dag lever jeg i ett av Oslos perifere områder på Stovner og føler at jeg bor lang borte fra byens mange flotte tilbud, liv og røre. Ønske om en større bolig tok overhånd over ønsket om å bo mer sentralt. Men jeg har et lite ønske om å flytte tilbake til Bjølsen en gang, også med barna som kanskje kommer med storken en gang i fremtiden.

I helgen tok jeg med meg en av bygdevenninnene mine (@Sesilie som har blitt hardbarka Oslobygding) på fotosafari langs et lite stykke barndomsminne langs Akerselva fra Kuba ved Grynerløkka til Myraløkka ved Bjølsen. Under kan du se noen av bildene fra turen, og flere kan du se i under ”Mine bilder på Flickr” eller ved å gå til min Flickr-konto.

Reklamer

29 tanker på “Barndom i byen

 1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Barndom i byen « På strak Line -- Topsy.com

  • Oisann – jeg er bare en liten novise-blogger, men har fått over 400 besøk hittil i dag! Utrolig morsomt at bloggen min ble postet på VG som selvfølgelig er den store trafikkilden, jeg føler meg skikkelig som en profesjonell i dag! Eller som VOE som jeg har blitt sammenlignet med av 2 bekjente i dag… Vet ikke om jeg skulle ta det som et kompliment eller ikke. Blir nok lenge til neste gang jeg får slike besøkstall, men det frister jo til gjentakelse og å blogge videre. Takk igjen til deg Magne og VG. «Like».

 2. Fine bilder og gode minner, søss! Det er mange som blir overrtasket over at det i Oslo bor folk som faktisk ER fra Oslo. Hvor mange generasjoner tilbake har familien bodd i Oslo, Line? 4-5?? Selv har jeg flyttet på landet (aka Asker), og selv om jeg kan spenne på meg skiene i hagen og gå rett ut i skogen, eller ta med barna og gå til stranden rett nedi bakken, så er det jo en del jeg savner ved å bo midt i byen noen ganger. Den nærmeste kaffebaren er 45 minutter å gå, det går fly oftere til Stockholm enn det går buss hjem til meg og det finnes ikke EN kinarestaurant i nærområdet. Og når jeg sitter i hagen min en sommerkveld med en kald pils og hører kuene raute, da drømmer bygutten om lyden av sirener og duften av eksos og hundebæsj….

  • Jeg savner også bykjernens ståk og mas, nærhet til kafeer og butikker. Vi er i alle fall 4. generasjon Oslofolk, med bakgrunn fra Bjølsen, Vålerengen (som mormor uttaler det), Torshov, Grefsen og Kjelsås. Det hadde jo vært noe å ha barn som gikk på Bjølsen skole så hadde det blitt 4. generasjon som hadde gått på den skolen. Vi får vel settes vår lit til lillebror Petter som fremdeles bor på Bjølsen/Sagene.

 3. Jeg er da en av de som har forlatt Oslo til fordel for en forblåst vestlandsøy etter at jeg fikk unger. Ikke fordi jeg mener det er skadelig å vokse opp i byen, men jeg savnet familien min og større plass! Men disse nydelige bildene fikk meg til å savne fantastiske Oslo:)

  • Hei Ann Kristin. Takk for at du likte bildene, og takk for kommentaren. Det er mange som gjør som du og flytter ut av byen for å flytte tilbake til gamle trakter eller komme nærmere familie. Jeg bor nå på Stovner som nesten er utenfor Oslo – skal jeg flytte nærmere familien må jeg flytte mot sentrum og Bjølsen igjen hvor mormor, mor, far og lillebror fortsatt bor, så det blir litt motsatt. Hele familien på både mors og fars side er fra Oslo flere generasjoner bakover så vi har ikke så mange andre steder vi hører til. Også mannen min har far og bestemor som bor i Oslo.

 4. Koselig blogg du har. Jeg har aldri bodd i Oslo, men jeg har bodd i byen her jeg kommer fra. Det var de beste årene mine fra jeg var 7 til jeg var 11 år. Har mange flotte minner fra den tiden. Det er ikke trist å bo i byen, det er bare allsidig.

  • Du har helt rett – men mange bygdinger synes så synd på oss. Men alle steder har vel sine positive og negative sider. Takk for at du likte bloggen min, jeg er en litt novise-blogger og prøver meg frem med å skrive og dele litt av meg selv. Jeg skrev mye mer i den forige jobben min og savnet det en del, så da startet jeg denne bloggen. Det flotteste er at du ikke blir redigert av redaktøren! 😉

 5. Jeg er selv vokst opp på bygda (noen vil vel kalle det fjellet), og jeg har alltid elsket den friheten jeg har hatt og den vakre naturen rundt meg. Derfor var det med tungt hjerte jeg flyttet til Oslo etter endt videregående for å starte på universitetet. Jeg flyttet på et hybelhus, og jeg kunne ikke fordra å være i byen. Så fort jeg hadde et par dager fri satte jeg meg på bussen hjem til far og ble der helt til jeg måtte tilbake. Slik gikk hele første året mitt her i Oslo og jeg tror ikke jeg var her en eneste helg. Men så etter å ha bodd her et år gikk ting bedre og bedre og jeg begynte å sette pris på alt byen hadde å tilby. Nå har jeg snart bodd her i tre år og stortrives! Jeg er ganske sjelden hjemme og nyter livet her i byen! Selv om jeg nok vil flytte til hjemmelige trakter etterhvert, har jeg iallefall planlagt tre år til med studier her i denne koselige byen 🙂 Man må bare lære den å kjenne 🙂

  • Jeg var litt usikker på hvor kommentaren din var på vei til å begynne med, men så var det jo positivt til slutt. Vi har ikke så mye fjell å skryte av i Oslo, men du kan med enkelthet forville deg inn i svarteste skauen i Nordmarka om du ønsker å slippe unna asfaltjungelen. Jeg anbefaler på det sterkeste å teste ut turorientering. Da får du deg en tur ut i skogen med kart og kompass og for opplevd nye steder og flott natur. Sjekk ut blant annet Stifinner’n (Nordmarka) eller Lill-O-Dilten (Lillomarka).

  • Så flott sted dere har valgt å bosette dere på! Jeg skal lese bloggen din og se om det er noe jeg må kommentere. Bjølsen skole er i alle fall en flott skole å gå på, i tillegg til mine brødre har også mine foreldre og besteforedre gått på samme skole. Jeg bor jo selv på Stover nå (som er laaaaaaaangt vekk, og det hadde vært morsomt å kunne latt mine fremtidige barn gå på Bjølsen, men vi får vel se hvor vi ender opp etterhvert. Det kan bli vanskelig å gi slipp på stor plass for liten leilighet i sentralt område – uansett hvor mye jeg savner det. Tipser også deg om å prøve ut turorientering, se lenker i svar på en tidligere kommentar.

 6. Jeg har bodd hele livet i Oslo. 40 år på Sogn og 5 år på Ila. Oslo er etter min mening en fantastisk by å vokse opp i. Kort vei til «alt». Hvis ikke foreldre greier å lære barn hvor melk kommer fra sier det mer om foreldrene en miljøet rundt.

  • Du har helt rett! 😉 Men det er vel mer det at bygdefolk noen ganger kan sette oss bytullinger i bås (pun intended), slik vi til tider kan gjøre med bygdefolket, når det gjelder vår lave kunnskap om natur og melkeproduksjon?

 7. Flotte bilder fra en flott by. Oslo har alt og må være den beste byen i Norge å vokse opp i. Selv er jeg fra Bergen, men etter 20 år i Oslo har jeg forelsket meg inderlig i denne fantastiske byen. Barna har det godt her og kunne ikke tenke seg noe annet! Og de vet hvor melken kommer fra.

  • Hei Janke. Ja, det med melka er det flere som har trigga på, men du skulle visst hvor mange som faktisk har spurt meg om jeg visste hvor melka kom fra da jeg var liten og bodde i tjukkeste Oslo. 😉 Så fint at du likte bildene, det var koselig. Og jeg er selvfølgelig helt enig at Oslo er den beste byen å vokse opp i, men jeg hadde ikke forventa å høre det fra en Bergenser. Bergen er jo også en flott by, men jeg kjenner ikke den byen noe særlig, bare besøkt den et par ganger.

 8. Synes ikke det er så veldig mye som skjer i Oslo. Masse uinteressante folk, mye trengsel og vanskelig å få parkert. Som alle andre steder, er det vanskelig å finne noe godt å spise. Fordelen er at byen ligger ganske greit til når man skal reise utenlands. Må si svenskene er flinkere enn nordmenn flest. Oslo har et elendig fotballag i tippeligaen, men et annet meget godt lag i 4. divisjon!!!

  • Oslo er ingen verdensmetropol, det skal jeg innrømme, og er det noe jeg virkelig elsker er det å reise på storbyferie til de virkelige storbyene. Når det gjelder å finne god mat ute så har vi jo noen decent restauranter men om du henviser til god, variert og billig «street food» så er det crap her i Oslo og Norge generelt. Men som sted å vokse opp, veldig bra. Har jo inne noe annet å sammenligne det med 😉 når det gjelder fotball så har jeg ingen interesse og ingen kommentar.

   • Tenkte på mat når man er sulten ja, ikke når man skal ut og feire. Er man villig til å betale endel, og har god tid, så er det endel å velge i. Hverdagskost til en overkommelig penge er ikke like tilgjengelig. Skulle ønske meg flere gode småkneiper eller god asiatisk takeaway, spesielt på hjørnet der jeg bor.
    Sushi er det nok av, men ikke mye å spise seg mett på.

    Oslo er vel en grei by alt i alt, men det er litt kjedelig å gå ut, særlig når man har vokst fra partysteder og studentsteder, mye skrål og rølp i helgene.

 9. Line, jeg har funnet masse fin natur her i Oslo også, det glemte jeg jo å skrive i innlegget. Jeg har hatt mange flotte turer både på ski, med joggeskoene og med sykkelen:)

 10. Vi kommer opprinnelig fra landet, og har flyttet innenfor Ring 2 med barn og stortrives med det! Vi har en liten leilighet sammenlignet med hva du får for samme prisen lenger ut, men blir flinke til å prioritere hva vi vil ha plass til og kvitte oss med det vi ikke bruker lenger. At støvsugeren kan plugges i ett sted og rekke rundt hele leiligheten er jo bare deilig 🙂 Bydelen vår er som en liten bygd på en måte, hvor ”alle” kjenner alle og det er kort vei mellom lekekameratene til barna. Vi bruker bydelen masse og treffer på naboer og kjente støtt og finner på ting sammen. I tillegg til alle parkområdene her har vi vært så heldige å få tak i en kolonihage så nå har vi hytte midt i byen også! Kombinasjonen mellom å kunne kjenne gress under beina, grave litt i jorda og så spise ute, ta en kald pils eller gå på konsert er uslåelig i våre øyne. Oslo er en fantastisk by å bo i for små og store! Og Ja til flere kolonihager!

  • Hei Maria. Ja, er det ikke bra å bo i byen? Vi sier jo bare ikke at det er bedre enn å bå landlig, men at det ikke er noe dårlig å vokse opp i byen. Og det er jo litt som du sier at bydelen kan være som ei lita bygd, men det varierer mye fra bydel til bydel. Så bra at dere trives, og så heldige dere er som har fått dere kolonihage! Det er jo flere års ventetid på det. Min farmor og farfar hadde kolonihage i Solvang kolonihager ved Ullevål, og vi var mye der på sommeren. Men denne ble solgt da farmor ble for gammel til å være der alene. Savner stedet litt, men med hytte både på Nesodden og på fjellet kan vi vel ikke klage.

 11. Flott innlegg! Mine barn skal få gleden av å vokse opp i Oslo indre by!:) Selv har jeg vokst opp «beste vest», men Oslo er fantatisk sånn – at du kan ha en flott oppvekst med masse grønt, hyggelige områder og samtidig de urbane kvalitetene. Om det blir Bjølsen får vi nå se på, men innenfor ring 2 skal det hvertfall være!:)

  Jeg synes du forøvrig skal følge drømmen din! Kom deg tilbake der du hører hjemme! Oslo indre by og barna der trenger alle de flotte, oppegående foreldre vi kan få!

  • Ja, du har helt rett. Jeg bør komme meg tilbake til familietraktene, men det er visst ikke bare jeg som bestemmer det. Han derre karen jeg er gift med er veldig fornøyd med Stover og vokste opp på Rødtvet og Grefsen, så han er vant med å ikke bo så veldig sentralt. Vi får vel bare se hva som skjer, men det kan bli tøft å bytte ut rekkehus på 113 kvadrat med en 3 roms på 70 kvadrat om/når den diskusjonen kommer opp… Og så må jeg jo bare skyte inn at jeg har ikke noe imot Stovner og å la mine fremtidige barn vokse opp og gå på skole her, men det er noe med det litt mer sentrale og de kjente og kjære traktene på Bjølsen.

 12. Å takk! 🙂 Dette var godt å høre! 🙂 Det er mange tanker jeg har tenkt, som du skriver om, at det er fint å vokse opp i Oslo.. Og så mange vakre bilder du viser (som også jeg har et forhold til)..

  Ja jeg bor ikke helt sentralt jeg heller.. gjorde det før.. savner byen non ganger, men ikke så mye som tidligere her.. Men innimellom da vettu…. 🙂

  Ha det riktig godt, hit må jeg komme innom igjen! 🙂

  • Hei Viola. Så koselig at du likte innlegget, og så mange smilefjes. Jeg har skjønt at dette var et tema som engasjerte, har tenkt litt på et oppfølgingsinnlegg, men vet inne helt om hva enda. Jeg er ganske ny i blogg verdenen, men med bloggen min postet på VG.no fikk jeg virkelig en ilddåp med 1200 sidevisninger på tirsdag og 900 på onsdag, og det motiverer jo til å fortsette selv om jeg inne kan forvente slike lesetall igjen. Du er velkommen tilbake og jeg skal gjøre mitt beste for å fylle forventningene dine. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s