Tyskerne kan det med julemarked

Det har nå blitt en tradisjon for min mor og meg å dra på tur sammen rett før jul. Det begynte med minicruise til Danmark med DFDS og 7 timer i København. Etterhvert utvidet vi til helgeturer med fly, hvor Tyskland har vært den destinasjonen vi har reist oftest til de siste årene, blant annet på grunn av de koselige julemarkedene.

Gendarmenmarkt, Berlin.

Gendarmenmarkt har det beste og fineste julemarkedet i Berlin.

Det har blitt noen turer de siste årene, men de beste har vært til julemarkedbyene München, Berlin og Mainz. Det som går igjen på alle markedene er at de har mange flotte boder med mat, godteri, julepynt spesielt laget av tre, klær som sokker, votter og luer, og mye mer. Bodene er veldig forseggjorte, laget i tre og utsmykket med lys og julepynt. Det er likevel stor forskjell på bodene og markedene, noen markeder og boder har kvalitetsvarer og håndlagde produkterm, mens andre har billige varer som du ser igjen flere steder. Men stemingen er det som oftest ikke noe å si på. Mange julemarkeder har også roterende julepyramider, som er karuseller med flere etasjer som kan vise både kristne scener og tradisjonelle hverdagsscener.

Glühweinskilt fra München

Glühwein må til på et skikkelig, tysk julemarked.

Hva er vel et julemarked uten glühwein, tysk gløgg, som et hvert tysk julemarked med respekt for seg selv selger fra flere boder. Glühweinen serveres i skikkelige kopper, som blir returnert til utsalgsstedet da det er pant på de. Eller du kan ta det med deg hjem om du ønsker. Det er også alltid satt opp høye bord man kan stå rundt og nyte glühweinen rundt sammen med venner, noe som gjør at det som oftest er fullt av mennesker på julemarkedene som koser seg. Det selges også ofte skikkelig mat som blant annet pølser og annen grillmat, så man har ikke noe behov for å gå fra markedet med det første.

München
I 2007 gikk turen til München. Det store julemarkedet i sentrum ligger på plassen utenfor rådhuset, Marienplatz. Det er flere julemarkeder rundt om i München, som blant annet på Rindermarkt og Theresienwiese (der Oktoberfesten holdes).

Julemarkedet på Marienplats

Julemarkedet på Marienplats med München rådhus i bakgrunnen.

Julemarkedet på Marienplatz

Julemarkedet på Marienplatz

Julemarkedbod, München.

Bodene på julemarkedene i München bugner av pynt, mat og annet spennende.

Julemarkedbod, München,

Koselige boder gir julestemning på Marienplatz, OG glühwein.

Julemarkedet på Rindermarkt.

Julemarkedet på Rindermarkt med barbord folk kan stå rundt og kose seg med glühwein og mat.

Julepyramiden på Rindermarkt, München.

Julepyramiden på Rindermarkt.

Berlin
I 2010 gikk juleturen med mor igjen til Tyskland, denne gangen til Berlin. Og denne byen har mange julemarkeder å by på, spredt over hele byen. Det fineste synes jeg var julemarkedet på Gendarmenmarkt. Her var det mer originale varer med bedre kvalitet enn på mange av de andre markedene. Her var det også flere spisesteder. Et annet stort marked i Berlin finner du blant annet på Potsdamerplatz, men i desember føltes det nesten som alle plasser hadde et lite julemarked. Se gjerne på oversikter over julemarkeder i Berlin, slik som denne, for å få en oversikt.

Julemarkedet på Gendarmenmarkt.

Julemarkedet på Gendarmenmarkt.

Julemarkedsbod, Genarmenmarkt, Berlin.

Masse spennende produkter på julemarkedet synes mamma.

Inngangen til Gendarmenmarkt.

Inngangen til Gendarmenmarkt.

Julemarkedsbod i Berlin.

Lyslykter er stort i Tyskland.

Bratapfel glühwein skilt, Berlin.

Bratapfel glühwein er et alternativ laget med eplejuice.

Line tar seg en kopp glühwein.

Jeg tar meg en velfortjent pause med en bratapfel glühwein, prost! (= skål)

Julemarked i Berlin.

Ett av de mange andre julemarkedene i Berlin.

Julepyramide i Berlin.

En av de flotte julepyramidene på ett av julemarkedene i Berlin.

Julepynt, Berlin.

Juletrepynt til salgs.

Pepperkaker, eller Lebkuchen som det heter på tysk, er ett av gjengangerne på julemarkedene i tyskland. De ser pene ut, men smaker ikke alltid like godt.

Mainz
Mainz er en litt mindre by utenfor Frankfurt, og et vennepar av mine foreldre bor ikke langt herfra. Derfor dro min mor, min svigerinne og jeg hit i 2011 på en liten førjulstur. Både for å hilse på gamle kjente, og for å besøke julemarkedet i Mainz. Her er det bare ett julemarked, men til gjengjeld er det ganske stort. Markedet ligger på plassen utenfor domkirken og går over i Liebfrauenplatz rett ved siden av. Som alle de andre julemarkedene over er det julepynt, mat, godteri, klær og smågaver det går i. Og selvfølgelig glühwein. Med julemarkedet på hovedplassen midt i byen blir dette et naturlig samlingssted gjennom dagen og spesielt etter arbeidstid, hvor folk samlet seg rundt utsalgsstedene for glühwein og koste seg med en kopp eller to. Drar man til for eksempel Frankfurt kan jeg anbefale å ta en dagstur til Mainz sitt julemarked også.

Julemarkedet i Mainz

Julemarkedet i Mainz.

Julemarkedet i Mainz

Markedet i Mainz ligger inntil domkirken.

Julemarkedsbod, Mainz.

Godteri må man jo ha, det er jo tross alt jul. Ikke sant det, mamma?

Mor, meg og far.

Mamma, meg og pappa, som klarte å snike seg med helt på slutten av jentejuleturen vår til Mainz. Vi koser oss med gluhwein og lokale bakevarer.

Glühweinkopp

Skal det være en glühwein?

Julepyramide, Mainz.

Julepyramiden til Mainz julemarked.

Pepperkakehjerter

De obligatoriske pepperkakehjertene.

Planer for 2012
I år går ikke førjulsturen til Tyskland, men til Birmingham i England. Men tro ikke at jeg ikke får med meg et skikkelig tysk julemarked av den grunn. Det viser seg faktisk at Birmingham har tradisjon for å arrangere et Frankfurt-inspirert julemarked midt i byen hver desember, Birmingham Frankfurt Christmas Market, det største tyske julemarkedet utenfor Tyskland og Østerrike. Så det blir nok skikkelig glühwein på meg i år også.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s